בהאקומי אנו משתמשים בכל חומר הנקרה בדרכנו להבנת האמת, להתקדמות בדרך. האוייבים הפנימיים הופכים בתהליך זה למורי האמת; ההפרעות למקור ידע. גורמי הסבל עוברים טרנספורמציה והופכים לאמצעים לשיחרור

האקומי - דף הבית

הרוח הבודהיסטית בהאקומי באה לידי ביטוי בהשקפת העולם עליה היא מבוססת, ובגישה התודעתית המטופחת דרכה. על מנת שלא להיכנס להגדרת עיקרי הפילוסופיה הבודהיסטית ולהשוואות תיאורתיות, אתייחס כאן בפשטות לכמה היבטים מעשיים המיושמים בפסיכותרפיה זאת.

Nicola Slattery - Naimng the Animals
Naming the Animals, Nicola Slattery

בהאקומי מפנים תשומת לב לחווייה הנוכחית. השיטה אינה עוסקת בשיחה רגילה, בסיפור ההיסטוריה האישית, במחשבות 'על אודות' הדברים ובפרשנויות; במקום זאת, אנו מטפחים יכולת התבוננות בדברים כפי שהם מופיעים מרגע לרגע. אי-ההיצמדות למישור המושגי ולתחום המילולי - מאפשרת מפגש עם מידע חדש על עצמנו וביקור בטריטוריות פנימיות שהיו עד כה מחוץ להישג ידינו.

חלק יסודי של צורת העבודה הוא, אם כן, המגע הישיר עם מרכיביה השונים של החוויה: תחושות הגוף והנשימה, הרגשות והמחשבות, הדימויים והזיכרונות וכל מה שנחווה באמת בהווה. מצב תודעה זה מכונה בד"כ 'מיינדפולנס' (mindfulness), ושיטות פסיכותרפיה שונות עושות בו שימושים שונים. להאקומי דרך משלה לטפח גישה תודעתית זו: אולם אין זאת אותה התבוננות שיטתית המאפיינת תירגולי מדיטציה שונים (כמו למשל טכניקת הויפאסנה אותה אני מתרגלת באופן אישי); אינני מלמדת מדיטציה, ואנחנו לא יושבים ומודטים יחד במהלך טיפול פרטני או בקבוצה.

תכונה "בודהיסטית" נוספת המאפיינת את העמדה המנטלית של האקומי היא העדר שיפוטיות, וויתור על שליטה ו"אג'נדה". הדברים מתקבלים כפי שהם, ללא קטגוריזציה והעדפה וללא מאמץ לדחוף אל עבר שינוי הנחשב רצוי*. בכל מרכיב חווייה נעשה שימוש כמקור מידע מרתק, וכסמן נוסף בדרך המציעה ריפוי. המטפל מיומן לתמוך ב"מה שרוצה לקרות"- ולסייע בניווט התהליך אל הכיוון המיטיב והמזין רגשית ורוחנית.

האקומי מסייעת בפיתוח מודעות, רגישות וחמלה - כלפי העצמי וכלפי האחר. ככל שמתקדם התהליך והחוויות החדשות שהוא מציע חוזרות על עצמן ומחלחלות, הולכות וגדלות בנו יכולת הקשבה פנימה והחוצה, תשומת לב וחדות הבחנה מאירות עיניים - ונוכחות מרווחת ונינוחה המסוגלת לקבל יותר ויותר מן העצמי ומן העולם בזרועות פתוחות. איכויות אלה תורמות להיחלצות ממעגלי סבל לא הכרחי ולטיפוח הרמוניה פנימית ובינאישית.



* למען הדיוק: מרכיבים אלה של רוח השיטה מושפעים גם מה-non-being וה-non-doing של הדאואיזם.